shalom olim, shalom haverim

A shalom-olim.com a magyarajkú izraeli olim közösség honlapja, működteti a CHOMA csoport


Alijázni, beilleszkedni egy a megszokottól eltérő közegbe, nyelvet tanulni, megélhetést biztosító elfoglaltságot találni, megterhelő egy vállalkozás. 

CHOMA Csoport azért hozta létre az Olékat támogató programját, hogy ehhez a koránt sem könnyű lépéshez , a beilleszkedés első fázisához segítséget nyújtson

Jó ha tudod számíthatsz ránk, mint ahogyan mi is szeretnénk számítani rád, mikor az utánad jövő alija - nemzedék útját kell majd egyengetni, beilleszkedését segíteni.


prezent2

CHOMA CSOPORT:

CHOMA Alap – non-profit egyesület  /Alapítás: 1957-1958/   Az alapító okirata szerint a szervezet célja: a magyarországi zsidók alijázásának, és az olék beilleszkedésének elősegítése. Az alap közadakozásból jött létre.

GEWÜRZ Alap – non-profit egyesület  /Alapítás: 1996/   Sándor és Ilona GEWÜRZ adományából képzett alap.

GUTTMANN Alap – alapítvány /Alapítás: 1987/   Néhai GUTTMANN Rina által létrehozott alap.


CHOMA Mifal Leolej Hungária:

"עמותת “חומה
אחרי המהפכה בהונגריה בשנת 1956 החלה עליה גדולה של יהודים לישראל. עליה זו גרמה לאיחוד גדול בקרב דוברי ההונגרית בישראל במטרה לסייע לאותם עולים חדשים.
תוך חודשים ספורים, האגורות של דוברי ההונגרית בישראל התאספו לכדי סכום כספי גבוה.
את איסוף התרומות ארגנה עמותת “חומה – מפעל לעולי הונגריה” (כבר בחירת השם שיקפה את הרעיון. חומה שנותנת תמיכה).
עשרות רבות של פעולות מוצלחות של העמותה סייעו לאלפי עולים חדשים דוברי הונגרית בשלב הראשון של השתלבותם בישראל
הרעיון המקורי של המייסדים נותר כיום כמעט סמלי, לאחר שכמעט ואזלו כספי התרומות.
חזון זה הינו הירושה, שנותרה לנו כיום.
חומה 2015 – הירושה של המייסדים וחזונם ממשיכים ומתחדשים בעמותה כיום.
בנו חיה האמונה, כי בקרב קהילת דוברי ההונגרית בישראל גם כיום יש רצון להתאחד ולסייע באופן מעשי לעולים
החדשים, שמבקשים להשתלב בקרב החברה בישראל.

Az ötvenhatos forradalom után indult magyar alija megsegítésének szándéka páratlan összefogást generált. A magyar nyelvterületről származó jisuv  agóráiból,   szinte hónapok alatt jelentős alap jött létre.
Az adományok összegyűjtését a CHOMA Mifal Leolej Hungária szervezte
Az egyesület több évtizedes sikeres működése, egykor sokezer magyarajkú alijázónak  jelentett segítséget.

Az eredeti alapítói szándék, a vagyon jelentős csökkenése miatt mára szinte már csak jelképessé devalválódott, így eleink nemes összefogása, szellemisége az ami a valódi örökségünk számára.

A CHOMA 2015 az örökség, eleink szelleme új köntösben.
Mert él a hit, hogy a Izrael magyar-ajkú közössége ma is képes összefogásra, adakozásra, és tevőlegesen segíteni is kívánja azokat, akikben van erős szándék beilleszkedéshez.


CHOMA PROGRAM:

A magyar nyelvterületről alijázó zsidóság beilleszkedésének megsegítése, a magyar ajkú jisuv segítőkészségének koordinálása. A CHOMA Alap feltőkésítése, a rendelkezésre álló pénzeszközök bővítése, új források, adományozók bevonása a támogatási rendszerbe

INFORMÁCIÓS ADATBÁZIS létesítése

Egy naprakész és folyamatosan bővülő adatbázis létesítése, és működtetése (shalom-olim.com website, facebook közösségi oldalak)

„ISMERJÜK MEG EGYMÁST, és a régi/új hazánkat” program.

Ismerkedési, és tájékozódási fórumok működtetésének pénzügyi támogatása /földrajzi területenként, helyi aktivisták bevonásával/ Támogatott témakörök:

zsidó hagyományokkal, az izraeli kulturális szokásokkal kapcsolatos előadások, aktuális beilleszkedési, munkavállalási stb. kérdések, egymás közötti információk cseréje

Egyéb kulturális, szabadidő, programok költségeihez való hozzájárulás

Izrael nevezetességeinek, nemzeti parkjainak megismerése céljából szervezett kirándulások, zsidó ünnepek, közös megemlékezések stb.

BEILLESZKEDÉST SEGÍTŐ EGYÉNI TÁMOGATÁSOK

Tanulmányi ösztöndíj.

Minden olyan államilag támogatott szak, technikusi, illetve felsőfokú képzés tandíjához való hozzájárulás, mely segíti az új olé beilleszkedését, munkavállalási esélyeit, valamint az ön és családfenntartó képességét növeli. (Kritériumok: államilag támogatott, államilag elismert képesítés)

Rövidlejáratu kamatmentes hitel.

Az ön és családfenntartó képességet növelő beruházások, (pld. vállalkozások indítása), eszköz-finanszírozás stb. (kezes, és fedezet szükséges!)

CHOMA2018

üzenet küldése:

 

NÉLKÜLED, TÁMOGATÁSOD NÉLKÜL NEM MEGY

Minden egyes számlánkra befizetett adomány közelebb visz bennünket céljaink megvalósításához, köszönjük ha támogatod a Chomát