Olim Info

A TÁJÉKOZÓDÁSI PONT

Alijázni, beilleszkedni egy a megszokottól eltérő közegbe, nyelvet tanulni, megélhetést biztosító elfoglaltságot találni, megterhelő egy vállalkozás. Megterhelő, de új életet kezdeni, új célokat kitűzni sohasem késő. – Az információs oldalainkon csokorba gyűjtöttük mindazokat az infókat, amelyek segítséget nyújthatnak egy olé számára a tájékozódásban.

Figyelem! az alább részletezett információk kizárólagosan az általános tájékoztatást szolgálják. A közreadottak rendszeresen frissítésre kerülnek, de semmi esetre sem követik automatikusan a jogszabályi változásokat. A megjelölt források ezzel szemben a jogszabályi környezet változásait folytonosan követő információkat tartalmaznak, ezért elengedhetetlen, a konkrét és személyre szabott döntések meghozatalát megelőző tanulmányozásuk

ELSŐ LÉPÉSEK
TANÚLJ HÉBERŰL
SZOCIÁLPOLITIKA
MUNKAVÁLLALÁS
OKTATÁSI RENDSZER
BANKRENDSZER, PÉNZFORGALOM
KATONAI SZOLGÁLAT, POLGÁRI VÉDELEM
DIGITÁLIS IZRAEL
EGYÉB FONTOS INFORMÁCIÓK

NÉLKÜLED, TÁMOGATÁSOD NÉLKÜL NEM MEGY

Minden egyes számlánkra befizetett adomány közelebb visz bennünket céljaink megvalósításához

PURIM / פּוּרִים

Zsinagógai naptár szerint ádár hónap 14. napján, (szökőévben, amikor is két ádár hónapja van az évnek, mindig a második ádár hónap (ádár séni) tizennegyedik napján tartja a zsidóság purim emlékünnepét. A hagyomány szerint az ünnepnapot követő napon,(Susán purim) tartják azoknak a városoknak az ünnepségét, amelyek fallal körülvett városok voltak Józsué idejében, (például Jeruzsálem).

Az ünnep történelmi hátterét egy bibliai történet, az Eszter könyve adja. A történet szerinti időpontban Áhásvéros (görögösen: Xerxes i. e. ( 485-465 ) király uralkodott a történelem első világbirodalmának élén. A perzsák azért szerezhették meg az ókori Kelet fölötti kizárólagos uralmat, mert rendkívül türelmesek voltak. A vallás, a nyelv, a kultúra és a belső bíráskodás területén önállóságot biztosítottak a meghódított népeknek. (Xerxész dédapja, a dinasztiaalapító Nagy Kürosz engedte meg a zsidóknak a Jeruzsálembe való visszatérést és a Szentély újjáépítését.)

…..Történt pedig, hogy az ámálék népből származó főminiszter (Hámán), összeesküvést szőtt a perzsa uralkodó ellen, és el akarta pusztítani a birodalom minden zsidó lakóját. Mordecháj (a hagyomány szerint ez idő tájt a zsidók bírája) véletlenül megtudja, hogy merénylet készül, s azt is, hogy kockavetéssel már el is dőlt annak napja. Eszter királyné ( Mordecháj nevelt lánya), és Mordechaj leleplezik a tervet az uralkodó előtt. Eszter, és Mordechaj ezzel megmentette a zsidó népet a pusztulástól. A kockavetéssel megállapított napon- ádár 13 – nagyot fordult a “kocka” és a zsidók felkészülten, fegyverrel a kézben védték meg magukat és számoltak le ellenségeikkel…

 

 

Hagyomány, hogy Purimkor felnőttek, és gyermekek egyaránt maskarákba, jelmezekbe öltöznek. A sok gyászünnep mellett a zsidóságnak ez egy igazi öröm ünnepe. Eszter könyvében olvasható „…a bánat örömre, a gyász ünnepre fordult” (IX,22) A jelmezek a kellékei a purimi játékoknak, előadásoknak s, kimondottan e napra írt tréfás színdaraboknak. A purimi tréfák (stiklik) szinte előírásszámba mennek e napon. A hagyomány szerint ekkor választották (választják) a purimi rabbit is, ki egészen „szokatlan” módon magyarázta a közösségnek a Szentírást. Egyszóval purimkor majdnem minden megengedett. A purimhoz néhány kötelezettség (micva) is kapcsolódik:

– Az Eszter tekercsének felolvasása a zsinagógában az ünnepet köszöntő este és reggel, sajátos körülmények között zajlik. E napon megengedett, sőt kötelező Hámán nevének említésekor zajt csapni.

– Egy másik kötelezettség, az úgynevezett mislóach mánót (ajándékok küldése; מִ‏‏שְׁלֹחַ מָנוֹת; sláchmónesz), azaz különböző finomságok küldése barátoknak, valamint adományt adni a szegényeknek, hogy ők se nélkülözzenek eme örömteli ünnepen.

– A legsajátosabban megfogalmazott kötelezettség a bor fogyasztásához kötődik. Számos módon szabályozzák a zsidó törvények a borfogyasztás (maximális) mértékét, Ezen a napon azonban “illik” annyit inni, hogy ne tudjunk különbséget tenni az átkozott Hámán és az áldott Mordecháj között.