Hanuka/ Hanukkah / חֲנֻכָּה

hanuka, (hanukka, chanuka etz)-héberül חנוכה, a felszentelés, és a fény(ek) ünnepe. Azon zsidó ünnepek egyike, amelynek nem a Tóra a forrása. Zsidó hősökre, a történelem egy kiemelkedő hadi tettére emlékezünk ezekben a napokban. Juda Makabeusra emlékezünk, kinek vezetésével egy maroknyi zsidó csapat győzelmet aratott a túlerőben lévő szír-görög megszállók felett.

AKnesszet 2016-ban az izraeli bevándorlás, az alija emléknapját a hivatalos állami ünnepnapjaink közé emelte. Az ünnep arra az időszakra esik, amikor a hetiszakaszban Ábrahám elhagyja otthonát, hogy Kánaánba, az Ígéret Földjére menjen.Knesszet 2016-ban az izraeli bevándorlás, az alija emléknapját a hivatalos állami ünnepnapjaink közé emelte. Az ünnep arra az időszakra esik, amikor a hetiszakaszban Ábrahám elhagyja otthonát, hogy Kánaánba, az Ígéret Földjére menjen Knesszet 2016-ban az izraeli bevándorlás, az alija emléknapját a hivatalos állami ünnepnapjaink közé emelte. Az ünnep arra az időszakra esik, amikor a hetiszakaszban Ábrahám elhagyja otthonát, hogy Kánaánba, az Ígéret Földjére menjen

 

A felszentelés ünnepe

A hellenizmus minden kultúrát magába ötvözni kívánó törekvése, és az egyre erőszakosabban asszimilációt követelő zsarnok elleni felkelés, a fényes győzelem, a megszállók által megszentségtelenített szentély megtisztítása és újbóli felavatása, felszentelése az emlékezetünk tárgya.

 

A fény ünnepe (Hág háórim)

Kislév hónap 24. napján este gyújtjuk az első gyertyát, s az azt követő napokban további hetet, azaz összesen nyolc gyertya, vagy mécses meggyújtásával adózunk a Hanuka ünnepének. Adózunk annak a csodának, mely szerint a szentély visszafoglalásakor, és újbóli felavatásakor rendelkezésre álló, s csupán egyetlen napra elegendő felszentelt olaj 8 napig égett, mind addig kitartott amíg az utánpótlás megérkezett.

 

Az ünnep eszközei:

Hanukkia: kilenc águ menora, nyolc normál gyertyatartó és egy „szolga” (sámesz). A „szolga” segítségével kell meggyújtani a nyolc gyertyát vagy mécsest. Első nap egyet, másodikon kettőt és így tovább. Az ünnep végén minden láng ég (nyolc plusz a szolga), így szimbolizálva, hogy az olaj kitartott nyolc napig.

Trenderli: a hanukka fontos – főként gyermekek által kedvelt kelléke, egy speciális négy oldalú pörgettyű. Négy oldalán egy-egy betű olvasható, és ezek a betűk határozzák meg a játékosok soronkövetkező feladatait.

Judit (Yehudit) Legendája

 

……..”A zsidó emlékezet szerint Juda Makkabinak volt egy rokona, egy fiatal özvegyasszony, akit Juditnak hívtak. Bölcs, erényes és gyönyörű asszony volt. Egy olyan faluban élt, ahol a zsidók bátran követték tovább a Tóra által előírt életmódot ahelyett, hogy a görögöknek behódoltak volna. A görögök egy idő múlva körülvették a falut és ki akarták éheztetni-szomjaztatni az engedetlen település lakóit. A falu vezetői be akartak hódolni a görögöknek. Judit azonban másképp gondolta, felöltözött a legszebb ruhájába, felöltötte leggyönyörűbb ékszereit, magára szórta legdrágább parfümjét és életét kockáztatva felkereste Holofernészt, a görög kormányzót a sátrában. Holofernész be is hívta a gyönyörű zsidó nőt magához. Judit pedig annyira leitatta a kormányzót, hogy az mély álomba merült. S a Holofernész által tervezett romantikus együttlét így a halálával végződött. Judit a kormányzót annak kardjával lefejezte, s ezzel előkészítette a terepet egy váratlan támadáshoz, amit a zsidók meg is nyertek”………

forrás: Judit (Yehudit) legendája