Önkormányzati és polgármester-választások Izraelben /2018/

Önkormányzati és polgármester-választásokat Izraelben ötévente tartanak, a legközelebbit 2018 október 30-án, kedden. Az alábbiakat érdemes tudni a választás napjáról és a szavazás menetéről.

A helyi választásokon minden legalább 17 éves, a választási íven szereplő, vagyis Izraelben a választások előtt legalább 40 nappal az adott településen bejelentett lakóhellyel rendelkező lakos szavazhat.

A települési (עיר, מועצה מקומית) önkormányzati választásokon két szavazatot lehet leadni: a sárga szavazólappal a települések polgármestereiről, a fehérrel a helyi önkormányzatok testületéről döntenek a választók, a megyékben (מועצה אזורית) a harmadik cédula kék, ezzel a regionális közgyűlések összetételéről döntenek.

Összesen 251 településen, ebből 197 városban és további 54 megyei önkormányzatban tartanak választásokat Izraelben.

Idén rekord számú a női polgármesterjelöltek száma, a legutóbbi 42-vel szemben 68-an mérkőznek meg a helyi vezető pozíciójáért. Jelenleg összesen 6 női polgármester van Izraelben (2%), az önkormányzati testületekben a nők aránya nagyobb, de még mindig csak 14%.

A települések és megyék polgármestereit mindenhol az egyéni polgármesterjelöltek közül közvetlenül lehet választani a jelöltek egyikére leadott szavazattal. Polgármester a legtöbb szavazatot elnyert jelölt lesz, azonban ha egyik jelölt sem kapja meg a leadott érvényes szavazatok legalább negyven százalékát, pótválasztásokat tartanak, amelyen a két legtöbb szavazatot kapott jelölt közül kell választani (ezt majd november 13-án tartják). A közgyűlések összetételéről a listák egyikére leadott vokssal lehet szavazni. A listákról az egész választókörzetben (település, város, megye) összesen szerzett szavazatok arányában jutnak mandátumhoz a közgyűlésben (nincs második forduló).

A választás menete

A választás napján, amely fizetett munkaszüneti nap (shabbaton) reggel 7-től este 10-ig lehet szavazni a választási értesítőn szereplő körzetben. Aki nem kapott meghívót, itt keresheti ki  a választókörzet adatait. A szavazáshoz érvényes, fényképes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal kell igazolni a személyazonosságot (az értesítőt nem kell bemutatni). A nem izraeli állampolgár lakosok a narancssárga személyi igazolvánnyal szavaznak. Mozgáskorlátozottak mozgó urnát kérhetnek. Fontos tudni, hogy csak a fizikailag korlátozottak kaphatnak személyes segítséget és kísérőt a szavazás során, aki nem érti a nyelvet, nem hozhat magával tolmácsot.

A sárga cédulát sárga, a fehéret fehér borítékba kell tenni (nem kötelező leragasztani), és a választási bizottság előtti urnába dobni.

Bár valójában a helyi választások eredménye sokkal nagyobb hatással van mindennapi életünkre, mint a parlamenti választásoké, az önkormányzati választásokon való részvétel mindig jelentősen alacsonyabb (a 2015-ös parlamenti választásokon majdnem 80% volt a részvétel, míg a legutóbbi helyi választásokon „csak” 50%). Ez az oka, hogy a belügyminisztérium rendelete alapján az idén először a helyi választások napját fizetett munkaszüneti napként határozták meg.

Kinek jár fizetés a választás napján?

Minden munkavállalónak munkaszüneti nap jár, akinek vagy a munkahelye vagy a bejegyzett lakhelye olyan önkormányzat területén van, ahol választásokat tartanak. (Tehát abban az esetben is, ha csak a kettő közül az egyikben választásokat tartanak!) Amennyiben legalább 14 napja az adott munkáltatónál dolgozik, a munkaszüneti napra rendes fizetés is jár.

A távollét tehát nem az évi rendes szabadság terhére jár, hanem – a fent meghatározott munkavállalók esetében – a munkáltató költségére.

Szabad-e dolgozni a választás napján?

Kizárólag a külön rendeletben meghatározott szférában dolgozóknak (tömegközlekedés, távközlés, közbiztonság, egészségügy, éttermek és szórakozóhelyek, élelmiszer szállítás stb.) nem jár szabadnap, ők kötelesek a választás napján is dolgozni, minden más munkavállaló csak akkor hívható be dolgozni, ha ebbe kifejezetten beleegyezik. Aki dolgozik a választás napján, az általánosan járó fizetett munkaszüneti napért járó béren túl a rendes fizetésre is jogosult aznapi munkájáért (tehát összesen 200 százalékos munkabérre a választás napján), vagy a rendes fizetésen túl a ledolgozott szabadnapért egy másik munkanapon kiadott, fizetett pótszabadnapot kap.

Kötelező-e elmenni szavazni a fizetett szabadnapért cserébe?

Nem, a fizetett szabadnapra való jogosultságnak nem előfeltétele, hogy a munkavállaló ténylegesen leadja a voksát a választásokon.

A pótválasztás napja is szünnap lesz?

Nem. Azokon a településeken, ahol második forduló is lesz a polgármester megválasztására, ez már rendes munkanapnak számít.

/Politzer Maymon Krisztina/