Az olá, aki széppé varázsol minket

Jó minőségű alapanyagok, igényes munka, szívélyes kiszolgálás és megfizethető ár– szerintem ez a siker kulcsa minden kozmetikus számára, dolgozzon a világ bármely pontján – osztja meg velünk lassan két évtizedes tapasztalatát Lavender Andrea, a Tel-Aviv központjában működő Lavender Beauty Care klinika tulajdonosa. S ezek nem légből kapott szavak – Andrea Budapesten, New Yorkban és Tel- Avivban is elégedett ügyfelek továbbajánlásából építette ki a klientúráját. 


– Budapesten születtem. Kiskorom óta zsidó közösségbe jártam és mindig is nagy kötődésem volt Izraelhez. Az Anna Frank zsidó gimnáziumban érettségiztem, de már tinédzserként jártam Izraelben, öt hónapot töltöttem egy kibucban. A Szochnut által szervezett programon a héber nyelvvel és az ország nevezetességeivel, hétköznapjaival ismerkedtünk.

Milyenek voltak az első benyomások? El tudtad volna akkor képzelni az életedet Izraelben?

– Az első benyomások nagyon intenzíven voltak, hiszen nagyon különbözött a kultúra a megszokott magyar mentalitástól. Minden sokkal felfokozottabb, gyorsabb és intenzívebb. Az igaz majdnem mindenre Izraelben. Az emberek temperamentuma, világról alkotott képe egy új világba repített. A héber nyelvet sikerült társalgási szinten megtanuljam, ennek ellenére az 5 hónapos kintlét után nem gondoltam volna, hogy én egyszer Izraelben fogok élni. Sajnos akkor (1997- ben) rossz idők jártak Izraelben és túl sok volt a folyamatos késelés és öngyilkos robbantásos terrorcselekmények száma. Szerencsére ez mára már megváltozott. Budapesten folytattam tanulmányaimat, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán szereztem diplomát Idegenforgalmi szakon, de egy hirtelen vezérelt ötlettől beiratkoztam az Állami Kozmetikus iskolába, mert mindig is érdekelt ez a szakma. A gyakorlati időmet egy híres kozmetikus mesternél töltöttem, akitől a szakmai fogásokon kívül az elhivatottságot és a precizitást is megtanultam.

Húú, ez két egymástól egészen távol álló terület, mikor döntöttél úgy, hogy mégis a szépségipart választod?

– Hamar rájöttem, hogy a szépségápolás az, amivel a jövőben foglalkozni szeretnék, így még a tanuló éveim alatt megtanultam a professzionális sminkelést és kitanultam a tartós sminktetoválás is. Lehetőségem nyílt a Magyar Televíziónál és filmekben is sminkelni. A kozmetikus bizonyítvány megszerzése után megnyitottam saját szépség stúdiómat és építettem a vendégköröm. Eközben diplomát szereztem a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán kozmetikus szakoktató szakon, ami lehetőséget adott a szakmában való folyamatos fejlődésre.

Úgy tűnik szakmailag, anyagilag sínen voltál. Hogy lett ebből mégis alija?

– 2010- ben ismertem meg a férjemet, aki Izraelben született, de édesapja révén magyar származású. Több hónapos Budapest és Tel-Aviv közötti ingázás után végül úgy döntöttünk, hogy kiköltözöm Izraelbe és ha már, akkor alijázom is egyben.

Hogy emlékszel vissza, mi volt a legnehezebb az első hónapokban?

– Viszonylag könnyű helyzetben voltam, hiszem volt kihez jönni, de így is megérintettek a kezdeti nehézségek. Heti öt alkalommal tanultam az ulpánon, és minden erőmmel próbáltam emberi kapcsolatokat kialakítani. Eközben édesapám váratlanul meghalt, ami teljesen felborított mindent, de mivel ő nagyon szorgalmazta az alijámat, így nem adtam fel. Kiköltözésem után azonnal beszereztem egy kozmetikai ágyat és a szükséges kellékeket, majd otthon egy sarokban kialakítva elkezdtem dolgozni már az ulpán ideje alatt is. Először barátok, ismerősök jártak hozzám, majd lassan egyre többen megismertek. Ma már a Tel- Aviv központjában, a Bodenheimer utcában lévő klinikámon várom a szépülni vágyó hölgyeket. Tisztító és anti-aging, valamint tini arckezeléseket, tartós sminktetoválást, szempilla és szemöldök festést, gyantázást végzek. Esküvőkre, különleges alkalmakra professzionális sminkelést is vállalok.

-Ha jól tudom lassan 9 éve, hogy Izraelben élsz, azóta a családotok is bővült. Mit tanácsolsz az újonnan érkezőknek?

– Valóban, 2011 decemberében megszületett a nagyobbik fiam, Jonathan. Egy rövid időre New Yorkba költöztünk, ahol szintén kozmetikusként dolgoztam egy nagy izraeli tulajdonban lévő szépségszalonban. Visszaérkezésünk után azonnal értesítettem a vendégeimet, így szerencsére gyorsan tudtam folytatni a munkát. 2017- ben megszületett a második kisfiam, Daniel. Büszke vagyok rá, hogy bár nem itt születtem, mára stabil vendégkörrel bíró klinikát működtetek, és kétgyerekes anyukaként sikerül összeegyeztetnem a munkát és a gyereknevelést. Úgy gondolom boldogulásomban komoly része volt annak, hogy egy olyan szakmával érkeztem, amit a nyelvi akadályok leküzdése után viszonylag könnyű volt átkonvertálni. Persze nem elég csupán a megtanult mesterség, itt is folyamatosan fejlődni kell. Az ország maga a dinamizmus, a rendszeres megújulás itt állandó elvárás.

Az újonnan érkezőknek azt ajánlom mindenképp legyenek türelmesek önmagukkal szemben. Adjanak időt maguknak, hiszen egy új országba költözni nem egyszerű és a beilleszkedés beletelik némi időbe. A héber nyelvet okvetlen minél hamarabb sajátítsák el, mert minden egyszerűbb, ha az ember beszéli az adott ország nyelvét. És nem utolsó sorban szerezzenek barátokat és építsenek kapcsolatokat, ezáltal is gyorsabban haladnak majd az új útjukon.”

Lavender Beauty Care

Dr Bodenheimer St 40, Tel Aviv-Yafo, Israel
Telefon: 054 262 7162

/Sivan Erush/