Olim Info

A TÁJÉKOZÓDÁSI PONT

Alijázni, beilleszkedni egy a megszokottól eltérő közegbe, nyelvet tanulni, megélhetést biztosító elfoglaltságot találni, megterhelő egy vállalkozás. Megterhelő, de új életet kezdeni, új célokat kitűzni sohasem késő. – Az információs oldalainkon csokorba gyűjtöttük mindazokat az infókat, amelyek segítséget nyújthatnak egy olé számára a tájékozódásban.

Figyelem! az alább részletezett információk kizárólagosan az általános tájékoztatást szolgálják. A közreadottak rendszeresen frissítésre kerülnek, de semmi esetre sem követik automatikusan a jogszabályi változásokat. A megjelölt források ezzel szemben a jogszabályi környezet változásait folytonosan követő információkat tartalmaznak, ezért elengedhetetlen, a konkrét és személyre szabott döntések meghozatalát megelőző tanulmányozásuk

ELSŐ LÉPÉSEK
TANÚLJ HÉBERŰL
SZOCIÁLPOLITIKA
MUNKAVÁLLALÁS
OKTATÁSI RENDSZER
BANKRENDSZER, PÉNZFORGALOM
KATONAI SZOLGÁLAT, POLGÁRI VÉDELEM
DIGITÁLIS IZRAEL
EGYÉB FONTOS INFORMÁCIÓK

NÉLKÜLED, TÁMOGATÁSOD NÉLKÜL NEM MEGY

Minden egyes számlánkra befizetett adomány közelebb visz bennünket céljaink megvalósításához

SAJNÁLATOS, DE AKTUÁLIS

Tzur Kati

Az izraeli biztonsági helyzet sok családot állít olyan szituációk elé, amikkel más országokban nem találkoznak. Izrael bizonyos részein ez gyakoribb, az elmúlt napokban a Gus Dán és a tőle délre fekvő területek is rendkívüli biztonsági helyzetben vannak. Nincs iskola, a gyerekek és a szüleik légiriadóknak vannak kitéve. Az izraeli gyerekeket felkészítik az óvodákban és az iskolákban erre a helyzetre. Megtanítják őket, hogyan kell helyesen és biztonságosan viselkedni vészhelyzet esetén, és gyakorolnak is ilyen szituációkat.

Emellett természetesen nagyon fontos hogy mi, szülők is figyeljünk a gyerekekre. Beszeljünk velük a helyzetről, a mi érzéseinkről, és bátorítsuk őket, hogy osszák meg velünk a gondolataikat, érzéseiket.

A félelem teljesen természetes és fontos érzés. Rövid reakció egy ténylegesen megtörtént, ijesztő eseményre. Segít a vészhelyzetek felismerésében és helyes kezelésében. A túlélési ösztön alapja. Ha a gyerek fél, legyünk mellette, nyugtassuk meg, és próbáljuk megbeszélni vele, hogy mi segíthet neki a nehéz percekben.

Ha úgy látjuk, hogy a félelem nem múlik el a vészhelyzet elmúltával, akkor elképzelhető, hogy stressz, pánik, vagy post trauma alakult ki. Ilyenkor fontos szakmai segítséget kérni. Beszélhetünk a gyerekorvossal, vagy azzal az oktatási intézménnyel, ahol a gyerek tanul. Ezekben a napokban az Oktatási Minisztérium pszichológiai osztályához és a városi pszichológiai intézethez is lehet fordulni. A telefonszámukat a helyi polgármesteri irodában, vagy az illetékes óvodában, iskolában kaphatják meg a szülők.

Nyugodt, csöndes napokat mindannyiunknak!