A MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁS (dmei avtala) IGÉNYLÉSE

DIGITÁLIS IZRAEL

/Erush Sivan/

 

A Korona vírus miatt kialakult helyzetben egy hét alatt az ország vállalkozásainak 70 százalékában függesztették fel a munkát. Azok a cégek, amelyek profiljuk vagy kiépített infrastruktúrájuk miatt megtehetik, otthoni munkavégzésre kértek fel a dolgozóikat. Sok helyütt azonban erre nincs mód, ezért a munkatársakat bizonytalan időre (30 napnál hosszabb) fizetés nélküli szabadságra küldték. Hasonlóan nehéz helyzetben találták magukat a vállalkozók is, ezért a kormány a Bituah Leumi-n keresztül pénzügyi támogatásban részesít mindenkit, aki jogosult erre. Március 20-án reggel 5:30-ig a Munkaügyi Hivatal adatai szerint 450 ezren jelentkeztek be az ellátásra. A szakértők szerint óránként hatezer új regisztrálás történik és hónap végére az ellátást igénylők száma meghaladhatja az egymillió főt. A költségvetésben nem volt társadalom biztosítási vészhelyzeti kassza elkülönítve, a pénzt most más forrásoktól csoportosítják át. Tegnap még havi 2,5 milliárd sékeles költségről szóltak a hírek, de amennyiben ilyen ütemben növekszik a regisztráltak száma, könnyen előfordulhat, hogy gyorsan elérjük a havi 4 milliárd sékelt.

A tömeges regisztráció az első napokban komoly technikai problémákat okozott a Munkaügyi Hivatal honlapján, ezért azok a munkavállalók, akiknek nem sikerült a munkavesztés első napján bejelentkezniük, de március 26-ig beregisztrálnak, akár visszamenőleges hatállyal, március 15-től megkaphatják az ellátást. Az igénylés folyamata a következő:

1. Regisztráció a Munkaügyi Hivatal (Liskát HaTaaszuka) honlapján (Aki korábban nem regisztrált, érdemes először létrehoznia egy saját fiókot.
A formanyomtatvány kitöltésekor nincs lehetőség a munkanélküliség első napjának módosítására, ezt majd a Bituah Leumi honlapján lehet pontosítani.

2. Csak a Munkaügyi Hivatali regisztrációt követően lehet igényelni a munkanélküli ellátást a Bituah Leuminál.   (Regisztrálni itt lehet.)  A koronavírus kapcsán ezen az oldalon lehet átfogó információt kapni a témában.  A Bituah Leumi oldalán is ajánlott előzetesen saját fiókot nyitni, ezt most otthonról könnyen megtehetjük. A belépési kód e-mailben érkezik.
Az igénylés benyújtását követően e-mailben vagy telefonon (választásunk alapján) kapunk információt a regisztrációról.

A járulék kalkulátorral azt is kiszámolhatjuk mennyi lesz a várható ellátásunk. A munkanélküli ellátást minden hónap 17-én vagy az ahhoz közeli első munkanapon utalják át a regisztrált bankszámlára.

Figyelem! a fentiekben részletezett információk kizárólagosan az általános tájékoztatást szolgálják. A közreadottak rendszeresen frissítésre kerülnek, de semmi esetre sem követik automatikusan a jogszabályi változásokat. A megjelölt források, és jogszabályi hivatkozások ezzel szemben részletesebb és a jogszabályi környezet változásait folytonosan követő információkat tartalmaznak, ezért elengedhetetlen, a konkrét és személyre szabott döntések meghozatalát megelőző tanulmányozásuk