Rendelkezés a maszk viselésének kötelezettségéről /2020.04.06/

A száj- és orrmaszk viselése a fertőzés esélyének minimalizálása érdekében, a mai naptól /2020.04.06./ a korábbi ajánlott kategóriából a kötelező kategóriába lett átsorolva

A COVID-19 új koronavírus beszéddel, köhögéssel vagy tüsszentéssel kibocsátott cseppek által az emberek között tovább adódik. A legtöbb koronavírussal fertőzött ember tünetmentes és teljesen érzi magát de fertőzött, és ezért átadhatja a vírust másoknak.

A szájat és az orrot eltakaró maszkok jelentősen csökkentik a fertőződés és mások megfertőzésének esélyét. Ezek a maszkok megakadályozzák a betegséget hordozó cseppek eljutását az orr és a száj viszonylatában. A maszkok megvédik azokat, akik viselik, valamint másokat körülöttük, tehát amikor a vírus hordozója találkozik egy nem hordozóval, ha mindkettő visel maszkot, a fertőzés elleni védelem megduplázódik.

Az Egészségügyi Minisztérium mától érvényes rendelete alapján mindenkit arra köteleznek, hogy nyilvános helyeken megelőzésként viseljen maszkot: saját maga, az ismerősök, a járókelők és a munkatársaik védelme érdekében.
  • Közterűleten
  • Nyilvános helyiségekben, mint például a szupermarketekben maszkot kell viselni, hogy megakadályozzuk a cseppek kibocsátását, mely másokra ártalmas lehet.
  • Otthon – (egy háztartásban élőknek nem kötelező maszkot viselni)
  • Munka közben – (egyszemélyes szobában nem kötelező maszkot viselni.)
  • A rendelet megszegését a törvény  pénzbírsággal, (200 NIS) illetve elzárással bünteti.

A nagy szűrőképességű maszkok védik a viselőjüket és környezetüket. A lakosság számára megfelelő maszkok típusai a következők:

  • Sebész-maszk – a kórházak és klinikák által megkövetelt szabvány, és szintén megfelelnek a lakosság számára
  • Nem orvosi száj-, és orrmaszk – védelmet nyújt, de a védelem fokozata a maszk minőségétől függ
  • Többrétegű, házilag készített szövetmaszk – nagyon jó védelmet nyújthatnak, a szövet típusától, vastagságától és a rétegek számától függően.

– Az N95 maszkok is védenek a fertőzés továbbításától, de nincs rájuk szükség, kivéve ha súlyos légzőszervi műtéten átesett beteg ellátásában veszünk részt.

– A szeleppel ellátott maszk – nem megfelelő a közösségben, mert a szelep levegőt bocsát ki olyan nyomással, amely a cseppeket permetezi és a fertőzés átadását okozhatja.

– Orvosi vagy kereskedelmi maszkot meg lehet őrizni újra felhasználás céljából. Tartsa tisztán a maszkot jó szellőzésű helyen, véletlenszerű kézbejutástól távol, és tegye tiszta, nedvszívó anyagra, papírra. A kopott, piszkos vagy elszakadt maszkokat el kell dobni.

– Házi készítésű maszk

Orvosi vagy kereskedelmi maszk hiányában száj- és orrmaszkot készíthet házilag, vagy készítsen többszörösen hajtogatott szövetmaszkot kiváló szűrési képességgel.

A maszkot az anyag vastagságának és minőségének figyelembevételével, két vagy három rétegből kell készíteni.

Szövetmaszk készítéséhez ajánlott nem elasztikus, a lehető legsűrűbben szőtt pamutot választani (melynek sűrűsége meghaladja a 200 szál/hüvelyket, például szatén vagy perkál, vastag pamutszatén) amit 3 rétegre hajtunk (vagy az 500 szál/hüvelyk sűrűségű anyagot 2 rétegre). A szövet legyen alkalmas 70°C hőmérsékleten történő mosásra, így újra felhasználható lesz.

A maszknak le kell fednie a szájat és az orrot (ajánlott a 14×18 cm méretű, téglalap alakú maszk). A maszkot minden oldalról be kell szegni. Gumiszalagokkal erősíthetjük fel a maszkot a fülek mögött vagy a fejen/nyakon.

Ajánlott minden egyes személynek több maszk beszerzése, illetve készítése, hogy lecserélhessék őket

minden alkalommal, amikor a maszk nedves, piszkos vagy túlzottan hosszan használták. A használt maszkot tiszta állapotban kell tartani, nejlonzacskóban. A váltómaszkokat 70°C feletti hőmérsékleten kell mosni legalább 30 percig, és napon vagy szárítógépben szárítani.

Ajánlott tudni:

A kopott maszk nem véd. Laza, nedves, gyűrött vagy szakadt maszk, amely nem jól illeszkedik az archoz, nem nyújt védelmet. Ügyeljen arra, hogy a maszk ne okozzon nehézségeket a légzésnél!  Ha nehezen lélegzik a maszk viselése miatt, ne használja a maszkot! Fokozottan figyeljünk a szív- és tüdőbetegségben szenvedő betegekre. A maszkok, amelyek megnehezítik a légzést, súlyosbíthatják a betegséget. Forduljon orvosához, ha úgy érzi, szükséges.

A kezeinket alkohollal, szappannal és vízzel kell fertőtleníteni, miután megérintettük a maszkot, a vírus terjedésének megakadályozása érdekében.

 

/ Egészségügyi Minisztérium, Jeruzsálem, Izrael /

Figyelem! a fentiekben részletezett információk kizárólagosan az általános tájékoztatást szolgálják. A közreadottak rendszeresen frissítésre kerülnek, de semmi esetre sem követik automatikusan a jogszabályi változásokat. A megjelölt források, és jogszabályi hivatkozások ezzel szemben részletesebb és a jogszabályi környezet változásait folytonosan követő információkat tartalmaznak, ezért elengedhetetlen, a konkrét és személyre szabott döntések meghozatalát megelőző tanulmányozásuk