Továbbra is vigyázzunk a szeretteinkre!

levonulóban van a járvány, de azért még nem lélegezhetünk fel

Lassan, lassan levonulóban van a járvány, de azért még nem lélegezhetünk fel teljesen. Dr Deák Judit Blanka családorvossal a Covid vírus kapcsán a gyermekekre leselkedő veszélyekről, a szükséges biztonsági intézkedésekről és a továbbra is ajánlott társas viselkedésről beszélgettünk.

 

Az elmúlt hónapok híreiből tudjuk, hogy a vírus a gyerekekre kevésbé veszélyes, vagy ha el is kapják, a kicsik szinte tünetmentesek. Ha mégis betegek lesznek, tüneteik a felnőttekhez hasonlóan láz, köhögés és légszomj. Azoknak a gyerekeknek, akik megbetegszenek legtöbbször könnyű, ritkán közepes súlyosságú tünetei vannak, és rendszerint egy-két héten belül felépülnek. Nagyon ritkán fordul súlyosabbra az állapotuk. Egyelőre nem ismert olyan kutatás, ami azt vizsgálná, hogy a Covid milyen hatással van a gyerekek fejlődésére.

A doktornő azt javasolja, a nagyszülőkkel való találkozásra annak függvényében kerüljön sor, hogy hány évesek a nagyszülők, milyen betegségeik vannak, hol dolgoznak a szülők, a gyerekek kikkel találkoznak stb. Véleménye szerint érdemes ezt a kérdést jól megfontolni, és ha a találkozás mellett döntünk mindenképpen tartsuk be az egészségügyi minisztérium által előírt szabályokat.

A legtöbb iskolában azt kérik, hogy a gyerekek hozzanak magukkal kesztyűt és maszkot, de mindez csak akkor hatásos, ha a gyerekek nem nyúlnak a kesztyűvel sem az arcukhoz, sem a szájukhoz, a szemükhöz. Mondjuk el a gyerekeknek, hogy az iskolai mosdóba is ajánlatos kesztyűben és maszkban menni, és használat után a kesztyűt el kell dobni és alaposabban kezet kell mosni.

Dr. Deák Blanka Judit még nem javasolja a gyerekek délutáni találkozásait csak olyan esetben, ha egyébként napközben is együtt van az adott társaság. Bár a kamaszokat a legnehezebb otthon tartani, ez a korosztály most előnyt faraghat az online világ iránt rajongásból, ők is inkább tartsák a kapcsolatot a barátokkal a virtuális térben. Ha mégis összejön a banda, akkor ügyeljenek a két méter távolságra és ne hagyják otthon a kesztyűt és a maszkot. A következő hetekben se adjunk esélyt egy esetleges megfertőződésnek!