a hármas főszabály, ami továbbra is aktuális

ACOVID-19 új koronavírus beszéddel, köhögéssel vagy tüsszentéssel kibocsátott cseppek által az emberek között tovább terjed. A legtöbb koronavírussal fertőzött ember tünetmentes és teljesen egészségesnek érzi magát, és ezért óhatatlanul is átadhatja a vírust másoknak. A szájat és az orrot eltakaró maszkok, a megfelelő távolságtartás, és  a gyakori kézmosás jelentősen csökkentik az önmagunk és mások megfertőzésének esélyeit.

 

Hármas főszabály, melyet kötelező betartani:

    1. A nyilvános térben való tartózkodás során ügyelni kell az emberek közötti 2 méter távolság betartására,
    2. A lakóhelyen kívül viseljen maszkot (kivételt képeznek az alábbiakban részletezett esetek
    3. Gyakran mosson kezet, és tartsa be az alapvető higiénia szabályait.

A maszkviselés szabályai:

Általános szabályként, lakóhelyen kívül a maszk viselése kötelező!
kivételek:

– 7 éves kor alatti, kiskorú esetén.
– Olyan személy esetében, kinek szellemi, értelmi vagy egészségügyi fogyatékossága miatt nehézségei vannak a száj és az orr eltakarásában.
– Olyan személy esetében, aki zárt vagy elkülönített helyen egyedül, (vagy kizárólag a vele együtt élő emberekkel együtt) tartózkodik.
– Közvetítésben, kommunikációs programban részt vevő személy amennyiben a (lehetőségekhez mérten) a legalább 2 méter távolság betartható
– Két alkalmazott esetében, akik rendszeresen egy szobában vannak, és 2 méter távolság betartható közöttük.
– Olyan személy esetében, aki sporttevékenységet végez.
– Konyhai dolgozók (akiket az Egészségügyi Minisztérium irányelvei szerint munkájuk során nagy hőhatásnak vannak kitéve)

A nyilvános hely tulajdonosára vagy üzemeltetőjére vonatkozó rendelkezések a maszk viselésének kötelezettségét illetően:

– Az a személy, aki nem visel maszkot, (kivéve a 7 évesnél fiatalabb vagy fogyatékkal élőket, nem engedhet be a nyilvános helyre.
– Tagadja meg a szolgáltatást olyan személy esetében, aki nem visel maszkot, – kivéve a 7 évesnél fiatalabb vagy fogyatékkal élő személyeket. (A tulajdonos vagy az üzemeltető maszk nélküli személynek az esetben nyújthat szolgáltatást, ha ésszerűen feltételezhető, hogy az érintett személyt fogyatékossága miatt ilyen kötelezettség nem terheli.
– A maszk viselésének kötelezettségéről szóló értesítést a hely feltűnő helyre ki kell helyezni. Ha van hangosbemondó rendszer – a maszk viselésének kötelezettségét ezen keresztül kell értesíteni.

Figyelem! a fentiekben részletezett információk kizárólagosan az általános tájékoztatást szolgálják. A közreadottak rendszeresen frissítésre kerülnek, de semmi esetre sem követik automatikusan a jogszabályi változásokat. A megjelölt források, és jogszabályi hivatkozások ezzel szemben részletesebb és a jogszabályi környezet változásait folytonosan követő információkat tartalmaznak, ezért elengedhetetlen, a konkrét és személyre szabott döntések meghozatalát megelőző tanulmányozásuk