Izraelből való kilépés, és visszatérés szabályai

update: 2021.november 10.

Mit kell tenni utazás megelőzően a repülőtéren (a határátkelőhelyen), valamint külföldre érkezést követően,  illetve Izraelbe való visszatérés (belépés) során.    A CoronaVírus járvánnyal kapcsolatos aktuális kérdések:  ( https://corona.health.gov.il/directives/air-travel-covid19-israel/ )

I. Izraelből történő kilépés szabályai

https://corona.health.gov.il/directives/air-travel-covid19-leaving-israel/?tab=by-air

 

Aktuális információk azoknak, akik repülővel vagy szárazföldi és tengeri határátkelőn hagyják el Izraelt: mit kell tenni Izrael elhagyása előtt, milyen utasítások vannak a repülőtéren vagy a határátkelőhelyen, kinek kell indulás előtt ellenőriznie és hol történik az ellenőrzés.

 

a./ Kilépési nyilatkozat.

( https://corona.health.gov.il/exit-statement/?utm_source=go.gov.il&utm_medium=referral ):

Az izraeli állampolgároknak és a 16 éven felüli lakosoknak az országból való minden távozás előtt nyilatkozniuk kell arról, hogy nem áll szándékukban „vörös” államba belépni, vagy rendelkeznek erre engedéllyel. Az űrlapot a repülés előtt 24 órával, de a lehető legkorábban kell kitölteni. Az űrlap kitöltése nélkül nem lehet felszállni a járatra.

– Az űrlapot az Önnel utazó házastársa vagy gyermekei nevében is kitöltheti.

– Vállalnia kell, hogy Ön vagy az Önnel utazó családtagok nem tervezik a piros listán szereplő ország látogatását.

– A kitöltést követően visszaigazolás érkezik a bevallási űrlap kitöltéséről. A tanúsítványt felszállás előtt le kell tölteni és bemutatni. (A visszaigazolás a megadott e-mail címre is elküldésre kerül.)

 

b./ Mielőtt elhagyná Izraelt

– Izraelből egy vörös államba  való kilépés tilos izraeli állampolgárok és lakosok számára, és a Kivételek Bizottságának jóváhagyásához kötött.

– Lehetőség van  a Kivételi Bizottságnál kérelmezni az ország elhagyását ezekbe az országokba .

– Az indulási tilalom nem vonatkozik azokra, akik csatlakozó járattal repülnek át ezeken az országokon, feltéve, hogy 12 óránál kevesebbet tartózkodnak a repülőtér területén, és nem hagyják el.

– Ez a rendelkezés nem vonatkozik a külföldi állampolgárokra.

– Az Ön felelőssége, hogy tájékozódjon a határok politikájáról és a célország követelményeiről a külföldiek beutazásával kapcsolatban, van-e szükség nyomtatványok kitöltésére, tesztek elvégzésére, elkülönítési kötelezettségre stb.

Izrael koronatanúsítványait érvényesítő országok

c./ PCR teszt repülés előtt

– Ha több mint 72 órát tartózkodik Izraelben, Izrael elhagyása előtt be kell mutatnia az Egészségügyi Minisztérium által kiállított érvényes izraeli koronatanúsítványt.

– Alternatív megoldásként be lehet mutatni az Izraelből való indulást megelőző 72 órában végzett PCR-vizsgálat negatív eredményét.

– A dokumentumot angol nyelven kell kiállítani, feltüntetve az utas útlevélszámát.

– A PCR vizsgálat elvégezhető a magán koronavizsgálatot végző kórházak egyikében vagy más erre feljogosított helyen.

 

d./ A repülőtéren

Az alábbi dokumentumok egyikét (!) be kell mutatni a légitársaság képviselőjének:

– Negatív eredmény a felszállás előtti 72 órában elvégzett PCR-tesz.

– Izraeli oltási igazolás ( https://corona.health.gov.il/directives/covid-medical-certificate/ )

A kísérők nem léphetnek be az utas-terminálba, kivéve kiskorúak vagy fogyatékkal élők kísérőit.

e./ Repülés alatt

Minden 6 éven felüli utas köteles orrát és száját eltakaró maszkot viselni a repülőtéren való tartózkodása és a repülés teljes ideje alatt.

Tartani kell a távolságot – Személyes egészsége érdekében tanácsos fizikai távolságot tartani (ez alól kivétel az egy háztartásban élő hozzátartozó

A személyes higiéniát meg kell őrizni – Ügyelni kell a kézmosásra, és a fertőtlenítőszerek használatára

 

II. Izraelbe történő belépés szabályai

https://corona.health.gov.il/directives/air-travel-covid19-green/?tab=by-air

 

Aktuális információk az Izraelbe repülővel vagy szárazföldi és tengeri határátkelőn belépők számára: mit kell tenni Izraelbe érkezés előtt, milyen utasítások vannak a repülőtéren vagy a határátkelőhelyen.

a./ belépési nyilatkozat

Az űrlapot a repülés előtt 48 órával, de a lehető legkorábban kell kitölteni. Az űrlap kitöltése nélkül nem lehet repülőre felszállni vagy határátkelőhelyre belépni. (  https://corona.health.gov.il/flights/  ) Az űrlapot ki kell tölteni az Ön és a kísérő utasok személyes adataival, egészségügyi nyilatkozattal, az immunizálással vagy gyógyulással kapcsolatos információkkal és szükség esetén az elkülönítéssel kapcsolatos adatokkal

b./ PCR TESZT REPÜLÉS ELŐTT

 

PCR-vizsgálatot kell végezni az Izraelbe történő indulást megelőző 72 órában. Csak azok szállhatnak fel a járatra, akik ezen a teszten negatív eredményt tudnak felmutatni.Az eredményt angolul kell írni az utas útlevélszámával együtt.

Mentességek a repülés előtti PCR alól :

– Azok, akik kevesebb mint 72 órát tartózkodtak Izrael határain kívül

– Azok, akik felépültek és a felszállás előtt pozitív eredményt adtak egy PCR-teszten, kevesebb mint 3 hónapja végezték el, feltéve, hogy legalább 11 nap eltelt a teszt időpontjától számítva. Ezzel szemben a leszállás után elvégzett PCR-teszt mindenki számára kötelező.

– Ha az Izraelbe vezető úton csatlakozó járatot terveznek, és az első járat és az izraeli leszállás közötti várakozási idő több mint 24 óra, a tesztet az Izraelben landoló járat indulása előtti 72 órában kell elvégezni.

– Humanitárius esetekben, vagy ha valóban nehézségekbe ütközik a vizsgálatokhoz való hozzáférés, a Kivételek Bizottságához lehet kérelmet benyújtani az Izraelbe való beutazás engedélyezésére .

– Az izraeli állampolgárok akkor is beléphetnek az országba, ha nem kaptak védőoltást.

A külföldön beoltott vagy gyógyult izraeliek Izraelbe való belépésének folyamata

A külföldön végzett oltás vagy gyógyulás elismerése Izraelben

c./ A REPÜLŐTÉREN

be kell mutatni az alábbi dokumentumok egyikét:

negatív PCR teszt, amelyet az Izraelbe történő indulás előtti 72 órában végzett.

– A Kivételek Bizottságának jóváhagyása az Izraelbe való belépéshez

 

d./ REPÜLÉS ALATT

Minden 6 éven felüli utas köteles orrát és száját eltakaró maszkot viselni a repülőtéren való tartózkodása és a repülés teljes ideje alatt.

Tartani kell a távolságot – Személyes egészsége érdekében tanácsos fizikai távolságot tartani (ez alól kivétel az egy háztartásban élő hozzátartozó

A személyes higiéniát meg kell őrizni – Ügyelni kell a kézmosásra, és a fertőtlenítőszerek használatára

 

e./ Az izraeli repülőtéren

Az izraeli repülőtéren PCR-vizsgálatot kell végezni.  Közvetlenül az izraeli leszállás után a reptéren (a felszállás előtti teszten felül ) még egy PCR-tesztet kell végezni. Ez az irányelv minden életkorban kötelező érvényű mindenkire, aki belép az országba, beleértve a beoltottakat és a lábadozókat is.

Teszt költsége :

– NIS 115 – azoknak, akik készpénzben fizetnek a repülőtéren.

– NIS 80 – azoknak, akik előre fizetnek azon a linken, amelyet az izraeli belépési nyilatkozat kitöltése után kapnak a járatra való felszállás előtti 48 órában.

 

f./ Karantén szabályok az Izraelbe érkezők számára

Mindenkinek, aki külföldről érkezett Izraelbe, annak karanténba kell vonulnia .

Izolációs irányelvek:  ( https://corona.health.gov.il/directives/home-isolation/ )

Az izoláció időtartama:
Az izolálás időtartamát az izraeli repülőtéren végzett PCR-teszt eredménye, az ország, ahonnan érkezett, valamint az, hogy be van-e oltva vagy korábbi fertőzéséből már igazoltan felépült.

Miután kitöltötte az Izraelbe való beutazási nyilatkozatot, egy üzenetet kap mobiltelefonjára és egy e-mailt, amely tartalmazza az elkülönítés időtartamát.

Rövid izoláció – (24 óráig tart), vagy addig, amíg az ország repülőterén végzett PCR teszt negatív eredménye megérkezik.

Teljes Karantén – (14 napig tart) Amennyiben a 7. napon újabb teszt készül, és annak az eredménye szintén pozitív, akkor az időtartam lerövidíthető.

 

g./ Közlekedés a repülőtérről az elkülönítés helyszínére

– Akit rövid ideig tartó (max. 24 órás) elkülönítésre köteleztek – az tömegközlekedési eszközzel mehet az elkülönítés helyszínére,
– A teljes elkülönítésre kötelezett –  Taxiba szállhat, amennyiben maszkot visel, és azzal jut el a karanténként kijelölt helyszínre.

 

Figyelem! a fentiekben részletezett információk kizárólagosan az általános tájékoztatást szolgálják. A közreadottak rendszeresen frissítésre kerülnek, de semmi esetre sem követik automatikusan a jogszabályi változásokat. A megjelölt források, és jogszabályi hivatkozások ezzel szemben részletesebb és a jogszabályi környezet változásait folytonosan követő információkat tartalmaznak, ezért elengedhetetlen, a konkrét és személyre szabott döntések meghozatalát megelőző tanulmányozásuk