Comments

Olim Info

A TÁJÉKOZÓDÁSI PONT

Alijázni, beilleszkedni egy a megszokottól eltérő közegbe, nyelvet tanulni, munkát és megélhetést biztosító elfoglaltságot találni, az élet valamennyi időszakában megterhelő egy vállalkozás. Megterhelő, de új életet kezdeni, új célokat kitűzni sohasem késő. – Az információs oldalainkon csokorba gyűjtöttük mindazokat az infókat, amelyek segítséget nyújthatnak egy olé számára a tájékozódásban.

Figyelem! az alább részletezett információk kizárólagosan az általános tájékoztatást szolgálják. A közreadottak rendszeresen frissítésre kerülnek, de semmi esetre sem követik automatikusan a jogszabályi változásokat. A megjelölt források ezzel szemben a jogszabályi környezet változásait folytonosan követő információkat tartalmaznak, ezért elengedhetetlen, a konkrét és személyre szabott döntések meghozatalát megelőző tanulmányozásuk

ELSŐ LÉPÉSEK
TANÚLJ HÉBERŰL
SZOCIÁLPOLITIKA
MUNKAVÁLLALÁS
OKTATÁSI RENDSZER
BANKRENDSZER, PÉNZFORGALOM
KATONAI SZOLGÁLAT, POLGÁRI VÉDELEM
DIGITÁLIS IZRAEL
EGYÉB FONTOS INFORMÁCIÓK

NÉLKÜLED, TÁMOGATÁSOD NÉLKÜL NEM MEGY

Minden egyes számlánkra befizetett adomány közelebb visz bennünket céljaink megvalósításához

Daniel Tomohiro az izraeli katona

Daniel Tomohiro nem egy tipikus izraeli katona. Magyar nagyszülei túlélték a holokausztot, majd alijáztak Izraelbe, nagyapja és nagyanyja is harcolt a függetlenségi háborúban, de később Ausztráliába költözött a család. Édesanyja itt találkozott egy üzleti úton járó japán férfival, összeházasodtak és Iwatában, Japánban telepedtek le.

Tomohiro most Izraelbe jött, hogy az izraeli védelmi erők kötelékében szolgáljon. Már átesett az alapképzésen és hamarosan elfoglalja helyét a Nahal 50. zászlóaljánál. Frissen bevonult bajtársaival együtt január első hetében tették le az ünnepélyes esküt a Nyugati falnál, Jeruzsálemben.

“88 éves nagyapám, Iván Sydneyben él – mondja Tomohiro. – Azt mesélte nekem, hogy tüzérként harcolt a Függetlenségi háborúban, a Palmach egységben, tiszteket is oktatott. A nagymamám még kisgyerek koromban meghalt, így róla nem tudom, pontosan mit csinált a Palmachban.

“A szüleim összeházasodtak, és Japánba költöztek, de otthon is sokszor beszéltek Izraelről”  – mondja Tomohiro. “A családom nagyon Izrael-párti, és szereti az államot, azt hiszem, az IDF a legerkölcsösebb hadsereg a világon.”

Tomohirot a nagyszülei miatt hajtotta egyfajta kíváncsiság Izraelbe. “Úgy éreztem, mindig kapcsolatban álltam az állammal, de csak 18 évesen jártam itt először a szüleimmel és az öcsémmel. A bátyám már alijázott, és az IDF szóvivői egységénél szolgált. Miután elvégeztem a középiskolát Japánban, én is visszatértem Izraelbe, és négy hónappal ezelőtt elkezdtem egy héber tanfolyamot a seregben, azt követően vette kezdetét az alapkiképzésem. “

” Nagy megtiszteltetés nekem és a családomnak, hogy harcolhatok az izraeli hadseregben” – mondta Tomohiro. “Nagyanyám megjárta Auschwitzot. Csak azért élhette túl, mert egy német ápolónő letakarta egy takaróval, amikor Dr. Josef Mengele vizitelni jött. Mengele azt hitte, hogy meghalt, és így nem végeztek kísérleteket rajta. Sok ilyen történetet hallva rájöttem, a holokauszt azért történhetet meg, mert nem volt Izrael Állam. Boldog vagyok, hogy hozzájárulhatok az állam biztonságához, ahhoz hogy az izraeli hadsereg és az állam erős legyen, és meg tudjon akadályozni egy újabb holokausztot.”

Sivan Erush