Comments

Olim Info

A TÁJÉKOZÓDÁSI PONT

Alijázni, beilleszkedni egy a megszokottól eltérő közegbe, nyelvet tanulni, munkát és megélhetést biztosító elfoglaltságot találni, az élet valamennyi időszakában megterhelő egy vállalkozás. Megterhelő, de új életet kezdeni, új célokat kitűzni sohasem késő. – Az információs oldalainkon csokorba gyűjtöttük mindazokat az infókat, amelyek segítséget nyújthatnak egy olé számára a tájékozódásban.

Figyelem! az alább részletezett információk kizárólagosan az általános tájékoztatást szolgálják. A közreadottak rendszeresen frissítésre kerülnek, de semmi esetre sem követik automatikusan a jogszabályi változásokat. A megjelölt források ezzel szemben a jogszabályi környezet változásait folytonosan követő információkat tartalmaznak, ezért elengedhetetlen, a konkrét és személyre szabott döntések meghozatalát megelőző tanulmányozásuk

ELSŐ LÉPÉSEK
TANÚLJ HÉBERŰL
SZOCIÁLPOLITIKA
MUNKAVÁLLALÁS
OKTATÁSI RENDSZER
BANKRENDSZER, PÉNZFORGALOM
KATONAI SZOLGÁLAT, POLGÁRI VÉDELEM
DIGITÁLIS IZRAEL
EGYÉB FONTOS INFORMÁCIÓK

NÉLKÜLED, TÁMOGATÁSOD NÉLKÜL NEM MEGY

Minden egyes számlánkra befizetett adomány közelebb visz bennünket céljaink megvalósításához

Önkormányzati és polgármester-választások Izraelben /2018/

Önkormányzati és polgármester-választásokat Izraelben ötévente tartanak, a legközelebbit 2018 október 30-án, kedden. Az alábbiakat érdemes tudni a választás napjáról és a szavazás menetéről.

A helyi választásokon minden legalább 17 éves, a választási íven szereplő, vagyis Izraelben a választások előtt legalább 40 nappal az adott településen bejelentett lakóhellyel rendelkező lakos szavazhat.

A települési (עיר, מועצה מקומית) önkormányzati választásokon két szavazatot lehet leadni: a sárga szavazólappal a települések polgármestereiről, a fehérrel a helyi önkormányzatok testületéről döntenek a választók, a megyékben (מועצה אזורית) a harmadik cédula kék, ezzel a regionális közgyűlések összetételéről döntenek.

Összesen 251 településen, ebből 197 városban és további 54 megyei önkormányzatban tartanak választásokat Izraelben.

Idén rekord számú a női polgármesterjelöltek száma, a legutóbbi 42-vel szemben 68-an mérkőznek meg a helyi vezető pozíciójáért. Jelenleg összesen 6 női polgármester van Izraelben (2%), az önkormányzati testületekben a nők aránya nagyobb, de még mindig csak 14%.

A települések és megyék polgármestereit mindenhol az egyéni polgármesterjelöltek közül közvetlenül lehet választani a jelöltek egyikére leadott szavazattal. Polgármester a legtöbb szavazatot elnyert jelölt lesz, azonban ha egyik jelölt sem kapja meg a leadott érvényes szavazatok legalább negyven százalékát, pótválasztásokat tartanak, amelyen a két legtöbb szavazatot kapott jelölt közül kell választani (ezt majd november 13-án tartják). A közgyűlések összetételéről a listák egyikére leadott vokssal lehet szavazni. A listákról az egész választókörzetben (település, város, megye) összesen szerzett szavazatok arányában jutnak mandátumhoz a közgyűlésben (nincs második forduló).

A választás menete

A választás napján, amely fizetett munkaszüneti nap (shabbaton) reggel 7-től este 10-ig lehet szavazni a választási értesítőn szereplő körzetben. Aki nem kapott meghívót, itt keresheti ki  a választókörzet adatait. A szavazáshoz érvényes, fényképes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal kell igazolni a személyazonosságot (az értesítőt nem kell bemutatni). A nem izraeli állampolgár lakosok a narancssárga személyi igazolvánnyal szavaznak. Mozgáskorlátozottak mozgó urnát kérhetnek. Fontos tudni, hogy csak a fizikailag korlátozottak kaphatnak személyes segítséget és kísérőt a szavazás során, aki nem érti a nyelvet, nem hozhat magával tolmácsot.

A sárga cédulát sárga, a fehéret fehér borítékba kell tenni (nem kötelező leragasztani), és a választási bizottság előtti urnába dobni.

Bár valójában a helyi választások eredménye sokkal nagyobb hatással van mindennapi életünkre, mint a parlamenti választásoké, az önkormányzati választásokon való részvétel mindig jelentősen alacsonyabb (a 2015-ös parlamenti választásokon majdnem 80% volt a részvétel, míg a legutóbbi helyi választásokon “csak” 50%). Ez az oka, hogy a belügyminisztérium rendelete alapján az idén először a helyi választások napját fizetett munkaszüneti napként határozták meg.

Kinek jár fizetés a választás napján?

Minden munkavállalónak munkaszüneti nap jár, akinek vagy a munkahelye vagy a bejegyzett lakhelye olyan önkormányzat területén van, ahol választásokat tartanak. (Tehát abban az esetben is, ha csak a kettő közül az egyikben választásokat tartanak!) Amennyiben legalább 14 napja az adott munkáltatónál dolgozik, a munkaszüneti napra rendes fizetés is jár.

A távollét tehát nem az évi rendes szabadság terhére jár, hanem – a fent meghatározott munkavállalók esetében – a munkáltató költségére.

Szabad-e dolgozni a választás napján?

Kizárólag a külön rendeletben meghatározott szférában dolgozóknak (tömegközlekedés, távközlés, közbiztonság, egészségügy, éttermek és szórakozóhelyek, élelmiszer szállítás stb.) nem jár szabadnap, ők kötelesek a választás napján is dolgozni, minden más munkavállaló csak akkor hívható be dolgozni, ha ebbe kifejezetten beleegyezik. Aki dolgozik a választás napján, az általánosan járó fizetett munkaszüneti napért járó béren túl a rendes fizetésre is jogosult aznapi munkájáért (tehát összesen 200 százalékos munkabérre a választás napján), vagy a rendes fizetésen túl a ledolgozott szabadnapért egy másik munkanapon kiadott, fizetett pótszabadnapot kap.

Kötelező-e elmenni szavazni a fizetett szabadnapért cserébe?

Nem, a fizetett szabadnapra való jogosultságnak nem előfeltétele, hogy a munkavállaló ténylegesen leadja a voksát a választásokon.

A pótválasztás napja is szünnap lesz?

Nem. Azokon a településeken, ahol második forduló is lesz a polgármester megválasztására, ez már rendes munkanapnak számít.

/Politzer Maymon Krisztina/