Tanulj héberül – Ingyenes héber leckék

/Erush Sivan/

Frissen érkezett olá ismerősömnek nemrég listát készítettem azokról az online oldalakról, ahol az ulpánon szerzett tudását tovább csiszolhatja. Az itt felsorolt oldalak közül néhányat jó szívvel ajánlok azoknak a magyar oktatási rendszerben felnőtt, ma már Izraelben kisgyereket nevelő szülőknek is, akik szabre csemetéjük iskolai előmenetelében szeretnének segíteni.

 

  1. Gambahttps://www.gamba1.cet.ac.il/default.aspx

Részemről minden héberül tanulónak kötelezővé tenném ezt az oldalt, melyet a kisiskolások olvasás készségének fejlesztésére hoztak létre. Játékos, interaktív módon tanítja meg az ábécét és a különböző magánhangzók olvasását szócsoportokban, irányítva fejleszti. Képes szókártyái segítségével egy alapszókincs is felszedhető belőle, de a legnagyobb előnye, hogy felgyorsítja az olvasási sebességet. Aki néhány hetet rendszeresen gyakorol a programmal, rövid idő alatt legyűrheti magában a friss olék legnagyobb mumusát, a mindenféle héber betűkkel írt levelek iránti fóbiát.

A programot a bal felső sarokban, a bejelentkezési lehetőségek között található כניסת אורחים linkre klikkelve vendégként, ingyenes használhatjuk.

 

  1. Koltim ivrithttp://hebrew.moia.gov.il/Pages/HomePage.aspx

A Befogadási Minisztérium online héber oktatási oldala elsősorban azoknak hasznos, akik már elvégeztek egy ulpán alef tanfolyamot. Az oldal Google Chrome alatt is kinyílik, de néhány játék, videó csak Internet Explorer böngészővel használható.

– Az ingyenes oldalon többek között megtalálható egy tematikus lexikon, amely a mindennapi élet különböző területeivel kapcsolatban gyűjti egy csokorba a szükséges kifejezéseket.

זמן עברית címen találhatunk itt rövid 1-2 perces szóbeli magyarázatokat a gyakran használt héber kifejezésekre, nyelvi szerkezetekre héberül és oroszul.

זה לא עסק egy kisboltban játszódó filmsorozat címe, az 5-10 perces részeket a héberül már középszintén beszélők is élvezhetik.

– Héber szólás-mondásokat tanulhatunk vicces képregényrajzok segítségével.

– A szókereső játékok, a keresztrejtvény és egyéb interaktív funkciók használatához mindenképpen váltsunk Internet Explorer-re.

 

  1. Hadasonhttps://hadshon.edu.gov.il/

Az Oktatási Minisztérium frissíti ezt az oldalt, melyen napi aktuális híreket találhatunk egy-egy tőmondatban, a jobb tájékozódás érdekében szóban és írásban.

 

  1. Brain pophttps://il.brainpop.com/

Ez az amerikai mintára készült oktatási segédlet évek óta az egyik kedvencem. Bár csak részben ingyenes, mégis melegen ajánlom. Aki ismeri a Volt egyszer egy… című francia rajzfilmsorozatot, az sejtheti mire számíthat. Ezen az oldalon az iskolai tantárgyakhoz hasonló felbontásban találhatunk rendszerezett ismereteket. Az egy-egy témához tartozó 3-8 perces rajzfilmhez, az anyaggal kapcsolatos rövid magyarázatok is tartoznak. Sőt, hogy megtudjuk, valóban megértettük az egészet, ellenőrizhetjük is magunkat a tananyaghoz csatolt kérdőív segítségével. A honlapon mindig vannak az aktuális napi eseményekhez kapcsolódó ingyenes anyagok, a Korona vírusról például itt. A héber nyelvű anyagok mellett angol leckéket is találunk az oldalon. Ha valaki hozzám hasonlóan beleszeret a programba és úgy dönt előfizet rá, azt ezen az oldalon teheti meg. Havonta csupán 20 sékelbe kerül a családi csomag, mellyel egyszerre két készüléken is hozzáférhetünk a honlapon található több száz anyagokhoz.

 

  1. Your Daily Dose of Hebrew – ingyenes hírlevél

Már több mint két éve naponta landol az e-mail postafiókomban az Ulpan LaInyan angol nyelvű hírlevele. Ebben alkalmanként egy aktuális héber kifejezést magyaráznak el az olvasóknak. Megismerhetjük belőle a szó gyökerét, esetleg a szinonimáját és nem mellesleg, még az angol megfelelőjét is. Hétvégén egy játékos teszt és egy dal is tartozik a csomaghoz, mindez teljesen ingyen. Feliratkozni a hírlevélre itt lehet.

 

  1. Milog héber-héber szótárhttps://milog.co.il/

A nyelvtanulók nagy barátja a szótár, főleg ha az egy nyelvű. A digitálisan is elérhető szótárban képpel és az alapszókincs kifejezéseivel adnak rövid magyarázatot. Minden szócikkhez tartoznak példamondatok, szólás-mondások és szleng kifejezések is.

 

  1. Héber Nyelvi Akadémiahttps://hebrew-academy.org.il/

Nyelvünk őrzője és elsődleges fejlesztője. Rövid magyarázataiból kiderül, a köznyelvben használt kifejezéseken túl milyen gazdagon árnyalt nyelv a héber. Az aktualitás természetesen itt is fontos, a karanténról például ezt az összefoglalót készítették. Nyelvi játékok, igeragozási segédlet és egyéb hasznos eszközök is színesítik az oldalt.

 

  1. Ben Jehuda projekthttps://benyehuda.org/

A végére egy igazi csemegét tartogattam. A Ben Jehuda projekt oldalán a középkortól napjainkig találhatunk héber nyelvű irodalmi műveket, fordításokat. Az alapítvány önkéntesei pontozásos betűkkel újragépelik a régi verseket, novellákat, regényeket. Az oldalon 324 szerző 18703 műve olvasható közkincsként, teljesen ingyen.

Figyelem! a fentiekben részletezett információk kizárólagosan az általános tájékoztatást szolgálják. A közreadottak rendszeresen frissítésre kerülnek, de semmi esetre sem követik automatikusan a jogszabályi változásokat. A megjelölt források, és jogszabályi hivatkozások ezzel szemben részletesebb és a jogszabályi környezet változásait folytonosan követő információkat tartalmaznak, ezért elengedhetetlen, a konkrét és személyre szabott döntések meghozatalát megelőző tanulmányozásuk