Vészhelyzeti irányelvek

/frissítve: 2020.05.05./

Image module

A Kormány, valamint az Egészségügyi Minisztérium vészhelyzeti irányelvei

/2020.05.05. /

A kormány, rendkívüli döntéseket hozott meg a Korona Vírus okozta korlátozások enyhítésére. Lehetőség nyílik a gazdaság szélesebb körű újranyitására, valamint a kijárási korlátozások részleges feloldására  A rendelkezések az alábbiakat érintik:

A mai naptól (2020.05.05) kezdve újabb vállalkozások, és szolgáltatások indulhatnak be, ideértve:

– A lakhely elhagyási tilalom feloldásra került (kivéve a rendeletekben meghatározott helyek, és tevékenységek)
– ismét látogathatók a természetvédelmi, örökségvédelmi területek, nemzeti parkok, állatkertek valamint a szafarik.
– megnyílnak a könyvtárak, ( a könyvtáraknak gondoskodniuk kell a visszaadott könyvek  3 napos elkülönítéséről)
– az emberi test minden típusú (nem gyógyászati) kezelése ismételten megengedett,
– nyithatnak a szállodák és menedékházak,

uszodák részlegesen megnyithatnak, így a hivatásos sportolók úszómedencéi valamint a terápiás medencék. (a strandok, a tengerben való fürdés továbbra is tiltott)

2020.05.07 napjától megnyitásra kerülnek bevásárlóközpontok, piacok, valamint a tornatermek

A bevásárlóközpontoknak, piacfelügyeleteknek be kell tartani/tartatni az érvényben lévő közegészségügyi szabályokat, szabályozni kell a beléptetést az üzletközpontokban(pld: 20 négyzetméterenként nem tartózkodhat egynél több vásárló), gondoskodni kell a két méteres távolság betartatásáról  Továbbá a bevásárló központokban tilos az étkezés. Bevásárlóközpontokban, piacokon az arcmaszk viselése kötelező!

Egyéb korlátozó intézkedések:

– Közös imádkozás a szabadban, lakóhelytől, munkahelytől 500 méteres távolságban, maximálisan 19 fő részvételével, a távolságtartási szabályok betartásával.
– Liftek esetében a megengedett személyek számának a fele tartózkodhat egyszerre a felvonóban.
– Mentális kezelések esetében megengedett a maszk használatának mellőzése, de ez esetben biztosítani kell a 3 méteres távolságot.
– A kormány 2020. június 2-ig jóváhagyta a vészhelyzeti rendeleteknek megfelelő korlátozások (pld: korlátozott övezetek) fenntartását.

Az iskolák, óvodák újraindítása, működtetése külön szabályozás alá esik.

A 67 éven felüliek munkavállalásának korlátozása feloldásra került.

A munkáltatókra, és a munkavállalókra, a kereskedelmi boltokra, és szolgáltatásokra vonatkozó szabályozások továbbra is hatályban maradnak!

A közterületeken ( és a külön szabályozott helyeken) továbbra is kötelező a szájmaszk viselése, (továbbra is érvényben van az ezzel kapcsolatos  200 ILS büntetési tétel)

 

Ezek a rendelkezések 2020. május 18-ig, hétfőig vannak érvényben.

 

Figyelem! a fentiekben részletezett információk kizárólagosan az általános tájékoztatást szolgálják. A közreadottak rendszeresen frissítésre kerülnek, de semmi esetre sem követik automatikusan a jogszabályi változásokat. A megjelölt források, és jogszabályi hivatkozások ezzel szemben részletesebb és a jogszabályi környezet változásait folytonosan követő információkat tartalmaznak, ezért elengedhetetlen, a konkrét és személyre szabott döntések meghozatalát megelőző tanulmányozásuk