Image module

MISPOHE rovatunk a beilleszkedés lelki, pszichikai oldalával foglalkozik. Szakértőink arra vállalkoztak, hogy tanácsaikkal megkönnyítsék az óhaza és az újhaza eltérő kulturális,  illetve oktatási, nevelési módszerei miatt kialakuló külső és belső konfliktusok feloldását. Mindegy hogy szülőként, nagyszülőként vagy gyerekként élsz Izraelben, e multikulturális országban egymás megértése és elfogadása, a rugalmasság és az alkalmazkodó képesség olyan készségek, amelyek nagyban segíthetik, hogy választott új hazádban igazán otthon érezd magad. Mi a magunk eszközeivel ebben igyekszünk majd segíteni az érintetteknek.

CSALÁDI KASSZA II.

Zsebpénz áll a házhoz

/Tzur Kati/

….Az egyik legismertebb és elfogadottabb oktatási módszer a zsebpénz. Állandó, előre megbeszélt összeg, amit a gyerek arra költ, amire szeretne. Így lehetőséget adunk neki arra, hogy az általunk megszabott határok között megtapasztalja a költségvetés alapjait. (…tovább)

CSALÁDI KASSZA I.

Már kisgyerekkortól nevelj a pénz helyes használatára!.

/Tzur Kati/

Szülői feladatunk úgy nevelni a gyerekeinket, hogy felnőttként önállóan megállják a helyüket a világban. Ennek része a pénzügyi önállóságra nevelés is. Tudniuk kell majd, hogyan tervezzék meg a családi költségvetésüket, figyelni, hogy a bevételük magasabb legyen, mint a kiadásaik, megérteni, hogy ha nem tesznek félre pénzt, akkor szükség esetén nem lesz mihez nyúlni, és azt is, hogy bizonyos esetekben helyes kölcsönt felvenni, csak emlékezzünk, hogy azt vissza is kell adni. (…tovább)

MISPOHE Webinárium:

Beszélgetés az Adler nevelési módszerről.

Adler gyermeknevelési teóriája szerint nem az a helyes kérdés, hogy mi az oka cselekedeteinknek, hanem hogy mit szeretnénk elérni velük. Teóriája szerint minden szülő elsődleges célja az önálló, felelősségteljes és önmagában bízó gyerek nevelése.

/a Webinárium vendége: Tzur Kati, beszélgetőpartnere: Sivan Erush/

Együtt a beilleszkedés rögös útján

Erush Sivan

A beilleszkedés konfliktusoktól sem mentes folyamata különböző hosszúságú lehet, mindenki számára egyéni módon és ritmusban történik. Az idegenség, másság érzése sokáig elkíséri az ailjázót, még akkor is, ha az izraeli társadalom rendkívül befogadó és felkészült az új bevándorlók integrálására. (…tovább…..)

Bemutatkozás helyett

Tzur Kati

Szülőként, és szülőkkel dolgozó tanácsadóként is leginkább az alábbi kérdésekre keresem a választ:
Mit szeretnénk elérni a gyermekeinkkel?
Milyen felnőttnek szeretnénk őket látni?
Képzeljük el őket 10-15-25 év múlva. Milyen tulajdonságaik, képességeik lesznek?
Hogy fognak boldogulni a világban? Párkapcsolatban, munkahelyen, barátokkal? (tovább…)

Izraeli családtámogatási rendszer

frankpeti

Az Izraeli Nemzeti Társadalombiztosító Intézet (Bituach Leumi) felelős az izraeli lakosok szociális biztonságáért. Az intézmény fő feladata, hogy biztosítsa a létfenntartáshoz szükséges eszközöket azok számára, akik nem tudják önállóan eltartani magukat. A Társadalombiztosító Intézet járadékok kifizetésével segíti a népesség széles rétegeit olyan személyes válság esetén, mint például elbocsátás, fogyatékosság, vagy munkahelyi balesetek során. Ezen jövedelemjáradékok révén a gazdaságilag megalapozott csoportoktól a gyengébb és sebezhetőbb csoportokhoz kerülnek át pénzösszegek, ezáltal hozzájárulva a nemzeti jövedelem igazságosabb elosztásához és a szegénység csökkentéséhez Izraelben. ( tovább…. )

Az alija legmegrendítőbb pillanata

Barukh

két éve történt
eilatban
talán a város bejáratánál
a katonai ellenőrző pontnál
barukh nem emlékszik pontosan

ez volt az alija
legmegrendítőbb pillanata

( tovább…)

Sajnálatos, de aktuális!

Tzur Kati

Az izraeli biztonsági helyzet sok családot állít olyan szituációk elé, amikkel más országokban nem találkoznak. Izrael bizonyos részein ez gyakoribb, az elmúlt napokban a Gus Dán és a tőle délre fekvő területek is rendkívüli biztonsági helyzetben vannak. Nincs iskola, a gyerekek és a szüleik légiriadóknak vannak kitéve. Az izraeli gyerekeket felkészítik az óvodákban és az iskolákban erre a helyzetre. Megtanítják őket, hogyan kell helyesen és biztonságosan viselkedni vészhelyzet esetén, és gyakorolnak is ilyen szituációkat. /…tovább.../

SZAKÉRTŐI HÁTTÉR

Figyelem: a MISPOHE által felkért szakértők felé egyéni kérdésekkel is lehet fordulni, minden egyes kérdés megbeszélése egyéni, privát, kapcsolaton keresztül a nyilvánosság teljes kizárásával zajlik
chanaD

Chana Deutsch

2002-ben végzett az ELTE BTK művészettörténet szakán. Hét gyermek édesanyja, 2005 óta él Izraelben. A La Leche Ligában 2005-ben lett szoptatási tanácsadó, ezt a munkát azóta önkéntesként végzi az izraeli és a magyarországi édesanyákat egyaránt segítve, személyesen, telefonon és az internetes segítségével, magyar, héber és angol nyelven. Egy ikerpár édesanyjaként ikrek szoptatásával is bőséges tapasztalatot szerzett. Az ikresek.hu weboldal szoptatási tanácsadójaként írta a Hurrá, ikrek című könyv szoptatásról szóló fejezetét. Időről időre alapvető szoptatási ismeretek workshopot tart érdeklődő édesanyák számára.

„Második gyermekem megszületése után fogalmazódott meg bennem az a gondolat, hogy szeretnék segítséget nyújtani olyan édesanyáknak, akiknek kérdései, nehézségei vannak a szoptatással kapcsolatban. Ekkor találtam rá a La Leche Ligára, és végeztem el, még Magyarországon, a szoptatási tanácsadói képzést. Amikor 2005-ben alijáztunk, lassan megismerkedtem az izraeli viszonyokkal, és kiderült, hogy néha igencsak eltérő helyzeteket kell megoldani itt, mint Magyarországon, megismertem a támogatói rendszert és azokat a problémákat, amelyek mások, mint Magyarországon. Időnként, ismerősökön keresztül, Izraelben élő, magyar anyanyelvű anyukák is eljutnak hozzám, mert testileg-lelkileg nehéz helyzetekben könnyebb, ha az ember az anyanyelvén kérhet segítséget. Remélem, hogy ezen az oldalon keresztül még több Magyarországról bevándorolt anyuka talál meg, hogy a helyi adottságok ismeretében, a saját anyanyelvükön tudjak nekik segítséget nyújtani.”

39441152_10212304260470190_5612962724712546304_n

Dr. Lefkovics Eszter

2004-ben szerzett pszichológus diplomát az ELTE-n és 2019-ben doktorált a SOTE-n. 3 éve alijázott férjével és három gyermekével. Egy év ulpán után, az állami pszichológusi tanácsadó szolgálatnál kezdett el dolgozni óvodás és iskolás gyerekekkel foglalkozva. Szakmai tapasztalatát Budapesten egyrészt klinikai területen szerezte depressziós gyerekekkel és családjukkal foglalkozva, illetve a szülést követő depresszió hatásait vizsgálva. Emellett üzleti területen segített külföldi vezetőket az interkulturális különbségekhez való alkalmazkodásban. “Bármilyen területen is dolgoztam, a legfontosabb célom az volt, hogy megismerjem és megértsem a másik fél mozgatórugóit és ezekre támaszkodva segítsem át őt az elakadásokon. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga erőssége, amire támaszkodva képes megküzdeni a kihívásokkal, azonban vannak olyan helyzetek, amikor szakértő segítségre lehet szükség az erőforrásaink és saját utunk megtalálására. Amikor kisebb gyerekeknél merülnek fel nehézségek, akkor elsősorban a szülőkkel való közös gondolkodásban veszek részt, nagyobb gyerekekkel és felnőttekkel pedig egyéni terápia során keressük közösen a megoldást.”

tz

Tzur Kati

Pénzügyi pályán diplomázott a Tel-Aviv-i Egyetemen 1993-ban. Harminc év helyi élettapasztalattal, három fiú édesanyjaként szerezte meg az Adler intézet nevelési tanácsadó végzettségét Izraelben. Korábban bankárként a Paamonim alapítványnál önkénteskedve csoportos oktatást tartott és családokat kísért végig a családi költségvetés rendbehozásának folyamatában.

„Számomra az, hogy szülő vagyok, életem legfontosabb szerepe. Mindig zavart a tény, hogy mindent tanulunk csak szülőséget nem. Természetesen a szeretet a szívből jön, de az érzelmeken túl a tudásnak, a tudatosságnak is fontos szerepe van a szülői létünkben. A fiaim még kicsik voltak amikor először találkoztam Alfred Adler teóriájával az Adler intézet által indított csoportos szülői képzésen. Rögtön megfogott a logikus és praktikus megközelítés, éreztem, hogy ez sokak számára nyújthat segítséget, a hétköznapi gyereknevelésben. Fontos nekem, hogy az évek alatt megszerzett tudást és tapasztalatot, amit ott és gyakorló anyukaként begyűjtöttem, megosszam azokkal, akiket érdekel és szívesen használnák.”

NÉLKÜLED, TÁMOGATÁSOD NÉLKÜL NEM MEGY

Minden egyes számlánkra befizetett adomány közelebb visz bennünket céljaink megvalósításához