Image module

MISPOHE rovatunk a beilleszkedés lelki, pszichikai oldalával foglalkozik. Szakértőink arra vállalkoztak, hogy tanácsaikkal megkönnyítsék az óhaza és az újhaza eltérő kulturális,  illetve oktatási, nevelési módszerei miatt kialakuló külső és belső konfliktusok feloldását. Mindegy hogy szülőként, nagyszülőként vagy gyerekként élsz Izraelben, e multikulturális országban egymás megértése és elfogadása, a rugalmasság és az alkalmazkodó képesség olyan készségek, amelyek nagyban segíthetik, hogy választott új hazádban igazán otthon érezd magad. Mi a magunk eszközeivel ebben igyekszünk majd segíteni az érintetteknek.

MISPOHE WEBINÁRIUM

Mispohe Webinárium

Néhány gondolat a „szabályokról”

/Tzur Kati/

A körülöttünk zajló élet teli van szabályokkal, különösen a mostani helyzetben. Az hogy a család miként viszonyul a szabályokhoz, az a  szülők felelőssége. Miként, és hogyan vonjuk be a gyermekeinket a szabályok világába. Mit és hogyan szelektáljunk, mik legyenek az elvárásaink…

Mispohe Webinárium

Néhány gondolat a testvérek közötti kapcsolatról

/Tzur Kati/

A testvérek közötti kapcsolat az egyik leghosszabb és legjelentősebb kapcsolat az életben. A szülőknek fontos szerepe van e kapcsolat formázásában.
Akkor miért veszekednek állandóan a és ami még fontosabb, hogyan reagáljunk?

Mispohe Webinárium:

Beszélgetés az Adler nevelési módszerről.

Adler gyermeknevelési teóriája szerint nem az a helyes kérdés, hogy mi az oka cselekedeteinknek, hanem hogy mit szeretnénk elérni velük. Teóriája szerint minden szülő elsődleges célja az önálló, felelősségteljes és önmagában bízó gyerek nevelése.

/a Webinárium vendége: Tzur Kati, beszélgetőpartnere: Sivan Erush/

SZAKÉRTŐI HÁTTÉR

Figyelem: a MISPOHE által felkért szakértők felé egyéni kérdésekkel is lehet fordulni, minden egyes kérdés megbeszélése egyéni, privát, kapcsolaton keresztül a nyilvánosság teljes kizárásával zajlik
chanaD

Chana Deutsch

2002-ben végzett az ELTE BTK művészettörténet szakán. Hét gyermek édesanyja, 2005 óta él Izraelben. A La Leche Ligában 2005-ben lett szoptatási tanácsadó, ezt a munkát azóta önkéntesként végzi az izraeli és a magyarországi édesanyákat egyaránt segítve, személyesen, telefonon és az internetes segítségével, magyar, héber és angol nyelven. Egy ikerpár édesanyjaként ikrek szoptatásával is bőséges tapasztalatot szerzett. Az ikresek.hu weboldal szoptatási tanácsadójaként írta a Hurrá, ikrek című könyv szoptatásról szóló fejezetét. Időről időre alapvető szoptatási ismeretek workshopot tart érdeklődő édesanyák számára.

„Második gyermekem megszületése után fogalmazódott meg bennem az a gondolat, hogy szeretnék segítséget nyújtani olyan édesanyáknak, akiknek kérdései, nehézségei vannak a szoptatással kapcsolatban. Ekkor találtam rá a La Leche Ligára, és végeztem el, még Magyarországon, a szoptatási tanácsadói képzést. Amikor 2005-ben alijáztunk, lassan megismerkedtem az izraeli viszonyokkal, és kiderült, hogy néha igencsak eltérő helyzeteket kell megoldani itt, mint Magyarországon, megismertem a támogatói rendszert és azokat a problémákat, amelyek mások, mint Magyarországon. Időnként, ismerősökön keresztül, Izraelben élő, magyar anyanyelvű anyukák is eljutnak hozzám, mert testileg-lelkileg nehéz helyzetekben könnyebb, ha az ember az anyanyelvén kérhet segítséget. Remélem, hogy ezen az oldalon keresztül még több Magyarországról bevándorolt anyuka talál meg, hogy a helyi adottságok ismeretében, a saját anyanyelvükön tudjak nekik segítséget nyújtani.”

39441152_10212304260470190_5612962724712546304_n

Dr. Lefkovics Eszter

2004-ben szerzett pszichológus diplomát az ELTE-n és 2019-ben doktorált a SOTE-n. 3 éve alijázott férjével és három gyermekével. Egy év ulpán után, az állami pszichológusi tanácsadó szolgálatnál kezdett el dolgozni óvodás és iskolás gyerekekkel foglalkozva. Szakmai tapasztalatát Budapesten egyrészt klinikai területen szerezte depressziós gyerekekkel és családjukkal foglalkozva, illetve a szülést követő depresszió hatásait vizsgálva. Emellett üzleti területen segített külföldi vezetőket az interkulturális különbségekhez való alkalmazkodásban. “Bármilyen területen is dolgoztam, a legfontosabb célom az volt, hogy megismerjem és megértsem a másik fél mozgatórugóit és ezekre támaszkodva segítsem át őt az elakadásokon. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga erőssége, amire támaszkodva képes megküzdeni a kihívásokkal, azonban vannak olyan helyzetek, amikor szakértő segítségre lehet szükség az erőforrásaink és saját utunk megtalálására. Amikor kisebb gyerekeknél merülnek fel nehézségek, akkor elsősorban a szülőkkel való közös gondolkodásban veszek részt, nagyobb gyerekekkel és felnőttekkel pedig egyéni terápia során keressük közösen a megoldást.”

tz

Tzur Kati

Pénzügyi pályán diplomázott a Tel-Aviv-i Egyetemen 1993-ban. Harminc év helyi élettapasztalattal, három fiú édesanyjaként szerezte meg az Adler intézet nevelési tanácsadó végzettségét Izraelben. Korábban bankárként a Paamonim alapítványnál önkénteskedve csoportos oktatást tartott és családokat kísért végig a családi költségvetés rendbehozásának folyamatában.

„Számomra az, hogy szülő vagyok, életem legfontosabb szerepe. Mindig zavart a tény, hogy mindent tanulunk csak szülőséget nem. Természetesen a szeretet a szívből jön, de az érzelmeken túl a tudásnak, a tudatosságnak is fontos szerepe van a szülői létünkben. A fiaim még kicsik voltak amikor először találkoztam Alfred Adler teóriájával az Adler intézet által indított csoportos szülői képzésen. Rögtön megfogott a logikus és praktikus megközelítés, éreztem, hogy ez sokak számára nyújthat segítséget, a hétköznapi gyereknevelésben. Fontos nekem, hogy az évek alatt megszerzett tudást és tapasztalatot, amit ott és gyakorló anyukaként begyűjtöttem, megosszam azokkal, akiket érdekel és szívesen használnák.”

NÉLKÜLED, TÁMOGATÁSOD NÉLKÜL NEM MEGY

Minden egyes számlánkra befizetett adomány közelebb visz bennünket céljaink megvalósításához