A kóser konyha a zsidó étkezési előírásokon alapuló étkezési kultúrát jelez. (Maga a kóser szó tulajdonképpen tiszta anyagokból készültet jelent.)

A kóser konyha magában foglalja:

   • a konyhában tevékenykedőkre vonatkozó előírásokat,
   • meghatározza a tiszta és tisztátalan állatok listáját,
   • a konyhára és edényekre vonatkozó tisztasági előírásokat,
   • az állatok levágására vonatkozó előírásokat,
   • a kétféle élelmiszer, – a tejes és a húsos elkülönítésére vonatkozó szabályokat.

A kóser konyha sajátosságai a Biblia számos vallási előírásában gyökereznek. Az előírások többségét Mózes ötödik könyve tartalmazza, és ezekhez a vallásos zsidó családok ma is ragaszkodnak. A zsidó ételekre vonatkozó fő törvények lényegében három csoportra oszthatók:

1./ A tejes és húsos ételek összekeverésének tilalma, az élelmiszerek elkülönített tárolásának előírásai.

Tejest ételt a húsossal összekeverve fogyasztani tilos.
Tejes edényeket, evőeszközöket a húsosétól elkülönítetten kell tárolni és mosogatni. Ugyancsak ülön hűtőszekrényben illetve tárolóhelyen kell tárolni, a tejes és húsos ételeket. A zsidó konyhában nemcsak a tejes és a húsos/zsíros ételek, de az ezek elkészítéséhez használt edények is elkülönülnek, hanem, azok az eszközök is, amelyeket a táplálkozás során igénybe vesznek. Pl. konyharuha, abrosz, sótartó, kenyérkosár stb. Ezek az edények és eszközök a konyha különböző helyeire kerülnek a tárolás során is, és a mosogató külön medencéiben tisztítják őket.
Vannak azonban olyan ételek, amelyek sem a húsos-, sem a tejes kategóriába nem tartoznak, a párvék (párosak), ezek mindkét ételcsoporttal vegyíthetők. Párvék például a kóser halak, a tojás, és minden olyan dolog, ami a földből terem (pl. zöldségfélék, magvak, gyümölcsök, cukor, só, kávé stb.) .

2./ Tisztátalan húsok fogyasztásának tilalma:

Csak kóser állatok húsa fogyasztható:

   • párosujjú, patás, kérődző állatok,
   • pikkelyes, nem ragadozó halak,
   • nem ragadozó madarak

Ez a törvény a különböző állatok húsát tiszta (kóser) és tisztátalan, tiltott (tréfli) húsokra osztja. Tisztátalan az elejtett és széttépett állatok húsa, a disznó, a nyúl, a teve, és a ló húsa. A disznóé olyan mértékben tisztátalan, hogy igazából hozzáérni sem szabad!

A marha, a szárnyasok (a strucc kivételével), a bárány és a kecske viszont kóser húsnak minősülnek, és a halak közül azok, amelyek uszonnyal és pikkellyel rendelkeznek. (Ezért nem ehető például a harcsa és az angolna, illetve a tengeri halak jó része). Eleve tisztátalan minden csúszómászó, rovar, a fentiekbe nem tartozó vízben élő élőlény. Az állatok fogyaszthatatlan részei: belsőségek (pl. vér, agy, vese, máj, emésztőszervek, tüdő).

3./A Vér tilalma.

A vér tilalma szerint csak kivéreztetett hús fogyasztható. A vallási törvény előírja, hogy a húsokat fél óráig vízben, egy óráig sóban kell áztatni, majd háromszor kiöblíteni, hogy minden vérrög kioldódjon belőle.

Az állat levágásánál fontos, hogy az állatot csak képzett szakember (sakter) vághatja le – egyetlen vágással, hogy minél kevesebbet szenvedjen, és azonnal, illetve teljesen kivérezzen. A vért meg kell semmisíteni. A vér, akármiből származik a legfertőzőbb dolognak tekintetendő. Sérült, beteg állatok húsa, vagy a levágásnál megsérült állat húsa étkezésre nem használható fel.

További alapelvek:

A kóser ital, bor általában egyféle szemelt szőlőből készül, maximális tisztasági előírások mellett, tartósító szert nem tartalmazhat, a hordót sem szabad kénezni. A kóser pálinka víztiszta, kétszer desztillált, gyümölcsből készült (nem héjból, illetve magból), idegen anyagokat nem tartalmazhat, felrázva nem habozhat.

Előkészületek pészachra: Évente egyszer, Pészach előtt, a teljes konyhát ki kell “kóserolni”. Először is minden kovásszal készültet el kell távolítani, mindent szét kell szedni, az alkatrészeket és evőeszközöket külön kifőzni, vagy sütőben kell égetni. A konyhát teljesen ki kell takarítani, a bútorokat el kell húzni, le kell mosni, szekrényeket. A tároló-helyeket ki kell üríteni. Pészachra külön, teljesen tisztán tartott, csak ezen alkalommal használt (Sel Pészach) edényeket és eszközöket szabad használni.